Ιδιαιτερότητες των Δακτύλων
Τα δάκτυλα αποτελούν περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους Ρεφλεξολόγους. Και ενώ σε γενικές γραμμές οι Ρεφλεξολόγοι προτιμούν να εφαρμόζουν ρεφλεξολογικούς χειρισμούς στο άκρο πόδι παρά στο άκρο χέρι – κυρίως λόγω μεγαλύτερης περιοχής δράσης – πρέπει να σημειώσουμε ότι σε επίπεδο δακτύλων, αυτή η αναλογία αντιστρέφεται καθώς τα δάχτυλα του χεριού προσφέρουν μεγαλύτερη επιφάνεια από τα δάχτυλα του ποδιού, άρα και δυνατότητα να εργαστούμε πιο στοχευμένα σε συγκεκριμένες δομές.
Έτσι, αν ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά στην ανατομία των δακτύλων θα παρατηρήσουμε έντονη παρουσία τενόντων, νεύρων και αγγείων και πλήρη απουσία μυών. Ναι! Τα δάχτυλα δεν έχουν μύες!


Όλες οι κινήσεις και όλη η ισχύς που μπορούν να επιδείξουν (ειδικά τα δάχτυλα των χεριών) γίνονται μέσω των τενόντων που εκφύονται από μύες απομακρυσμένους από τα δάχτυλα και σε αρκετές περιπτώσεις και από το άκρο πόδι. Αυτή η ιδιαιτερότητα μπορεί να είναι χρήσιμη σε έναν Ρεφλεξολόγο με δύο τρόπους. Μπορεί να έχει πρόσβαση σε απομακρυσμένους μύες – κατά συνέπεια και στις σχετιζόμενες με αυτούς αρθρώσεις καθώς και πιο εύκολη και άμεση πρόσβαση σε τένοντες και αρθρώσεις.
Ειδικά στην αγγείωση των δακτύλων εμφανίζεται μια ακόμα ιδιαιτερότητα.
Εντοπίζεται η ύπαρξη συστήματος αρτηριοφλεβικών αναστομώσεων και προτριχοειδικών σφιγκτήρων που παρακάμπτουν το σύστημα των τριχοειδών με αποτέλεσμα αυξημένη επίδραση τόσο στην κυκλοφορία όσο και στη θερμορύθμιση¹.
Το κάθε δάχτυλο τροφοδοτείται από τέσσερις δέσμες αιμοφόρων αγγείων και νεύρων (ραχιαία και πελματιαία/παλαμιαία).

Στο ηλεκτρονικό βιβλίο «Ιστολογία – Εμβρυολογία ΙΙ» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών² διαβάζουμε σχετικά:
«Στο χόριο παρατηρούνται πολλές αρτηριοφλεβικές αναστομώσεις, κυρίως στα άκρα των δακτύλων, πού αποτελούν πολύπλοκες εξειδικευμένες δομές, τα τολυπώδη ή σπειροειδή σωμάτια (glomus bodies). Τα τολυπώδη σωμάτια δρουν σαν σφιγκτήρες, επιτρέποντας την παράκαμψη των τριχοειδών αγγείων του ανώτερου χορίου και κατά συνέπεια αυξάνουν τη φλεβική επαναφορά από τα άκρα»


Η ρυθμιστική λειτουργία των αναστομώσεων στο αγγειακό δίκτυο είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική για πολλές από τις επιδράσεις της Ρεφλεξολογίας στην κυκλοφορία του αίματος και την ομοιόσταση.
Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δακτύλων, θα ήταν σοβαρή παράληψη να μην αναφερθεί και η εντυπωσιακά υψηλή πυκνότητα αισθητήριων υποδοχέων στα άκρα των δακτύλων.
Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά στην ανατομία και τη φυσιολογία των δακτύλων, τα καθιστούν μια περιοχή ιδιαίτερης χρησιμότητας αλλά και ιδιαίτερης προσοχής για κάθε Ρεφλεξολόγο.
Η λεπτομερής μελέτη και η σε βάθος γνώση της λειτουργικής ανατομίας του άκρου ποδιού και άκρου χεριού και ο συσχετισμός αυτών των γνώσεων με τους χειρισμούς της Ρεφλεξολογίας είναι ο μόνος ασφαλής οδηγός για υπεύθυνη και αποτελεσματική εφαρμογή της Ρεφλεξολογίας.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
-
Κυκλοφορικό Σύστημα, Σοφία Χαβάκη, Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
-
http://emed.med.uoa.gr/application/syllabus_ii/derma/didaktiko/02_basikh_domh_04_aimofora.htm
Πηγές Εικόνων:
Εικόνα 1 και 2: https://www.microsurgeon.org/secondtoe
Εικόνα 3: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279362/
Εικόνες 4 και 5: https://blogs.sch.gr › geortsolbio › files › 2014/02