Η Ρεφλεξολογία στο ΠΜΣ “Αλγολογία” της Ιατρικής Σχολής
Ρεφλεξολογία στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνων, “Αλγολογία. Αντιμετώπιση του Πόνου. Διάγνωση και Θεραπεία. Φαρμακευτικές, Παρεμβατικές και άλλες Τεχνικές”.
Είναι μεγάλη προσωπική τιμή η πρόσκληση και θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια τους υπεύθυνους του προγράμματος και τους συμμετέχοντες.
Η εισήγηση απευθυνόταν σε γιατρούς και επαγγελματίες υγείας που παρακολουθούν το Μεταπτυχιακό ως εξειδίκευση στην αντιμετώπιση του πόνου. Ως εκ τούτου σκοπός της εισήγησης ήταν η ενημέρωση των συμμετεχόντων για τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί η Ρεφλεξολογία ως συμπληρωματική αγωγή στην αντιμετώπιση του πόνου.
Η εισήγηση είχε τρία διακριτά μέρη.
Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκαν τα βασικά στοιχεία της Θεωρίας της Ρεφλεξολογίας και τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από τον ορισμό της.
“Η Ρεφλεξολογία είναι συμπληρωματική αγωγή φροντίδας της υγείας.
Βασίζεται στην αλληλεπίδραση αντανακλαστικών σημείων με αντίστοιχες περιοχές και όργανα του σώματος.
Εφαρμόζεται με ειδικές πιέσεις σε συγκεκριμένα σημεία, κυρίως στα πόδια και τα χέρια με σκοπό την ενίσχυση της ορθής λειτουργίας των αντίστοιχων οργάνων και ανατομικών δομών του οργανισμού.”
Από τον ορισμό, προκύπτουν τα βασικά στοιχεία της θεωρίας και εφαρμογής της Ρεφλεξολογίας καθώς και εύλογα ερωτήματα για κάθε άνθρωπο που έρχεται σε επαφή για πρώτη φορά με αυτές τις πληροφορίες.
Α. Τα Βασικά Στοιχεία της Θεωρίας και Εφαρμογής:
- Αλληλεπίδραση αντανακλαστικών σημείων με αντίστοιχες περιοχές. Δηλαδή, αναφερόμαστε σε Απομακρυσμένη Αντανακλαστική Δράση.
- Πιέσεις σε συγκεκριμένα σημεία. Δηλαδή, αναφερόμαστε σε Απτικά Ερεθίσματα, κατά συνέπεια σε συμμετοχή Περιφερικού και Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.
- Ενίσχυση της ορθής λειτουργίας. Δηλαδή αναφερόμαστε στην Ενεργοποίηση Ομοιοστατικών Μηχανισμών.
Β. Τα Εύλογα Ερωτήματα που προκύπτουν από τα παραπάνω:
- Υπάρχουν μηχανισμοί απομακρυσμένης αντανακλαστικής δράσης στον οργανισμό;
- Συσχετίζονται οι αντανακλαστικές περιοχές των πελμάτων με συγκεκριμένες περιοχές/όργανα/λειτουργίες στον οργανισμό και πώς;
- Υπάρχει επίδραση σε δομές του ΚΝΣ από τους χειρισμούς της Ρεφλεξολογίας;
- Είναι εικονική η επίδραση της Ρεφλεξολογίας; (placebo effect)
- Η επίδραση της Ρεφλεξολογίας οφείλεται αποκλειστικά στην “ανθρώπινη επαφή”;
Τα ερωτήματα απαντήθηκαν με βάση μελέτες δημοσιευμένες σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά σχετικά με:
- Τους αντανακλαστικούς μηχανισμούς του οργανισμού και τον ισχυρό συσχετισμό αυχενικής και οσφυϊκής μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης.
- Την επίδραση της Ρεφλεξολογίας στον πόνο, στους φυσιολογικούς δείκτες, σε χρόνιες παθήσεις, κ.ο.κ
- Την επίδραση της Ρεφλεξολογίας σε ομάδες ασθενών όπου η εικονική επίδραση είναι αδύνατη (π.χ. βρέφη, παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, κ.ο.κ)
Στο δεύτερο μέρος υπήρξε η ζωντανή μαρτυρία μιας νέας γυναίκας που υπέφερε από χρόνιο πόνο, τις επιπτώσεις στη ζωή της, τη μακρόχρονη αναζήτηση μιας λύσης και την παρούσα κατάσταση όπου πλέον ελεύθερη συμπτωμάτων για έναν και πλέον χρόνο ζει μια κανονική ζωή ή για να είμαστε πιο ακριβείς… ζει. Τη γραπτή της μαρτυρία μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.
Στο τρίτο μέρος παρουσιάστηκαν οι πληροφορίες που “συνοδεύουν” συνήθως μια προτεινόμενη αγωγή. Οι Οδηγίες Χρήσης της Ρεφλεξολογίας.
Οι Οδηγίες αυτές δίνουν χρήσιμες και απαραίτητες πληροφορίες για την αγωγή σε όποιον ενδιαφέρεται να την ακολουθήσει αλλά και σε όποιον επαγγελματία θελήσει να την προτείνει.
Το έντυπο των οδηγιών βρίσκεται στο τέλος του άρθρου και μπορεί ο αναγνώστης να το κατεβάσει ελεύθερα.